пятница, 24 июля 2015 г.

Виставка вишиванок та українського одягу - 2

Чомусь влітку зовсім ліньки писати, хоча вже стільки всього назбиралося щоб показати - і прикрас (нових і старих), і фотографій... Треба цю "чергу" поступово розгрібати :)
Давно обіцяла показати продовження фоторозповіді з виставки вишиванок, тож сьогодні  - чергова порція наших прекрасних вишивок. У попередньому "випуску" були вишиванки із Західної України, Закарпаття та Поділля, а зараз буде Середня Наддніпрянщина, а точніше - Київщина, Чернігівщина і Черкащина. Полтавських вишиванок і одягу було стільки, що їх доведеться показувати окремим блоком, до того ж вибірково.
Одяг цих областей багато в чому подібний і має чимало спільних рис. Як поясний одяг носили ткані плахти (малюнок і колір могли відрізнятися в залежності від регіону) і спідниці з фабричних тканин. Плахта вважається більш давнім видом одягу - це незшитий шматок тканини, який згинали (не навпіл, а так, щоб одні куточки були вище протилежних) і обгортали навколо стану так. що спереду залишався ніби розріз, який прикривали фартухом-запаскою. Спідниці - то вже "модне віяння" з міста, яке поширилося з появою недорогих тканин фабричного виробництва. Спідниці могли бути однотонними з нашитими стрічками або квітчастими. Запаски (фартухи) також варіювалися - були ткані (ошатний варіант - із золотою ниткою) та вишиті. Верхній одяг на сорочку - корсетка (керсетка) - довга безрукавка з тканини.. В залежності від регіону мінялася довжина, колір і крій. Наприклад, однією з особливостей крою була кількість "вусів" - складок, які ззаду йшли від поясу. На голові носила очіпки та квітчасті хустки. ПІдперізувалися тканим поясом-крайкою. Популярною прикрасою були "коралі", за якими можна було визначити добробут родини - коштували вони недешево.
А от у вишиванках було дивовижне розмаїття візерунків і вишивальних технік навіть в межах однієї області. Найпопулярнішими кольорами у вишивці Київщини, Чернігівщини і Черкащини були червоний, чорний і білий, а також поєднання червоного і чорного. Орнаменти - як старовинні геометричні, так і більш нові - округлі рослинні, і зовсім модні - "брокарівські": стилізовані рослинні (дуже часто - з трояндами, виноградом), які вишивальниці перемальовували з листівок і журналів. Саме "брокарівські" орнаменти вишивали хрестиком, інші орнаменти вишивали занизуванням, настилуванням, мережкою, виколюванням і багатьма іншими способами.

Київщина















Типовий "брокарівський" орнамент у поєднанні зі складною мережкою









Чернігівщина












Дуже рідкісний екземпляр одягу - сукня-сарафан, одягнена на вишиванку. Зовсім нетиповий одяг, який, можливо, є або впливом міської моди або прикордоння (прийшов з Білорусі або Росії)


 Черкащина











4 комментария:

  1. Дякую за такі фото - цікаво! Дуже мені подобаються оті пишні рукави в сорочках :) там де аж призбирано.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Будь-ласка! :) Рада, що було цікаво ))) Ще буде про Полтавщину - там також такі пишні-препишні рукави у сорочках, та ще й з рясною вишивкою. І я вивішувала підбірку по Західній Україні - там цікаве розмаїття :)

      Удалить
  2. Дякую, особливо за Черкащину :) як завжди дуже цікаво!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Будь ласка! :) Тішуся, що недарма старалася :) Жаль, що Черкащини було мало - на виставці був бенефіс Полтавщини ))) Взагалі ця виставка дала багато нової інформації - це при тому, що свого часу досліджувала одяг і вишивки (правда, теоретично - по книжках)

      Удалить